O NAMA

Od polja do stola

 

Već više od 5 godina „Bajra“ zauzima jedno od 10 najuspješnijih firmi u BiH. Kao i većina naših kompanija kreneulo se od običnog porodičnog biznisa i izrasla u veoma modernu, uspješnu i ekonomski neovisnu firmu sa stopostotnim privatnim kapitalom zasnovanim na poptuno čistom domaćem izumu i kompletnim proizvodnim programom.

Nakon uspješnog brendiranja proizvoda:

  • Suhomesnatih (sudžuk, čajna, vlašićka, kulen i sl.)
  • Polutrajnih (kobasica, salama, ćevapi i hamburgeri)
  • Konerviranog programa (narezak i više vrsta pašteta).

Od 2015. godine krenuli smo sa intenzivnom primarnom proizvodnjom tovne junadi.

Naš menadžment je došao do zaključka da za uspješan razvoj mesne industrije i redovno snadbijevanje kupaca svježim mesom nije održivo bez velike proizvonje tovne junadi. Zato smo prošle godine kupili zemljište u općini Brčko distrikt, tačnije na lokaciji Rahići i napravili 15 štala za uzgoj 5000 bikova.  Trenutno u tovu imamo 4100 komada.

Kao i svaki drugi posao, mora se posvetiti posebna pažnja odabiru teladi za tov. To rade eksperti koji očevidom (na licu mjesta u štali gdje je tele rođeno) utvrđuju sve podatke o spolu, rasi, porijeklu, roditelju i svemu ostalom sa ciljem da se stvarno odaberu najkvalitetnije sorte teladi. Time smanjujemo gubitke u tovu a ujedno se manje izlažemo troškovima liječenja a dobijamo vrhunsko kvalitetno domaće meso. To je u suštini i tajna tog posla. Sve ostalo je neprekidan rad na tovu i rastu tovnih grla.

Bikovi se  na farmi tove ali u skladu sa tačno preciznim  procedurama. Daje se hrane onoliko koliko treba i koliko je nauka rekla. Tu se mora voditi računa o tome što je dugogodišnja praksa rekla kako se treba uspješno toviti.

Naravno, tu je i neophodan i čovjek koji će to da uspješno realizuje. On mora da vodi taj posao , mora životinju da humano tretira. Štala treba da bude suha, čista, prozračna, da ima dovolljno hrane kao i čiste vode.

Hrana je uglavnom sva domaća, dakle kukuruz sa lokalnih njiva- imanja, silaža domaća, soje sa okolnih imanja, imamo svoju mješavinu i mlinove tako da je sve nadohvat ruke. Ništa nije prepušteno slučaju.

Nakon što bikovi navrše 12 mjeseci i kilaže oko 600 kg tovare se i voze u klaonicu Travnik na klanje. To je uobičajena procedura. Veterinarski inspektor pregleda bikove na utovaru a drugi inspektor u klaonici u Travniku prilikom istovara.

Sačini se zapisnik o prijemu i zatim pristupa proceduri klanja.

Mi smo samo prošle godine zaklali 50000 bikova sve domaćeg porijekla. Od navedenog za Tursku je otpremljeno 6500 tona mesa koje je dobijeno od 20000 bikova. Sve i jedna kila je iskoštena u našem pogonu pangleraja, zapakovana uz nadzor Ureda za veterinarstvo BiH, carinske uprave Travnik, Inspekcije Turske i veterinarske inspekcije  BiH. Sve uredno certifikovano i otpremljeno na aerodrom Tuzla.

Na toliko zaklanih  goveda uradili smo 50000 analiza mozgova i oko 200.000 mikrobioloških  i drugih analiza na Institutu Vaso Butozan – Banja Luka te ostalim renomiranim laboratorijama BiH. Samo za to smo izdvojili 2.110.000 KM što je daleko iznad svih analiza koje su uradili svi ostali u BiH.

Naša firma ima jedina najbolje uslove za primjenu pravila od polja do stola. Dakle potpuno zaokružen proces od tova, klanja do prodaje.

Naših 60 maloprodajnih objekata širom BiH garantujemo kupcima da će svaki dan imati svježe ukusno i higijenski ispravno meso. Mušterije imaju mogućnost da biraju što predstavlja zadovoljstvo našim uposlenicima jer je asortiman stvarno širok i zastupljen svim vrstama mesa : teletina, junetina, piletina, jagnjetina a kao posebna ponuda su ćevapi, hamburgeri i nadaleko poznate kobasice i hrenovke.

Asortiman naših maloprodaja je bogat i sa posebnim kategorijama koje ne možete naći u drugim mesnicama, a to je teleća i juneća kremenadla, ramstek, biftek, teleća i juneća jetra i dr.

Sve je to zahvaljujući našim mogućnostima da meso pripremimo  onako kako mušterijama odgovara.

Ono čime se posebno ponosimo jeste lanac naših ćevabdžinica. Trenutno imamo četiri ćevabdžinice i one nude ćevape, hambureger, teletinu i dr. sa roštilja.

O našem roštilju se već puno zna i van granica BiH. Vjerovatno ćete čuti da turisti iz Slovenije i zapadne Europe maksuz nailaze kroz Srednju Bosnu da bi probali „Bajra“ ćevape. Mi se time ponosimo i ponudu uvijek držimo na nivou koji sigurno zadovoljava sve kupce kako u BiH tako i one iz dijaspore.

U tekućoj 2017. godini planiramo  izgraditi još 15 štala i nabaviti  5000 bikova tako da bu na godišnjem nivou tovili oko 10.000 tovnih grla što bi za naše tržište bilo značajno i smanjilo uvoze.

S obzirom da za to posjedujemo sve uslove i to možemo finansirati iz vlastitih izvora, stvarenje tog cilja je definitivno naš osnovni zadatak i relano je ostvariv.

Nešto o nama

 

U jednoj od ekološki najzdravijih sredina u Bosni i Hercegovini, gradu Travniku,u naselju Dolac na Lašvi nalazi se klaonica i prerada mesa Bajra d.o.o.

Firma je osnovana 1994. godine i tada su je činili prerada mesa i jedan maloprodajni objekat u Travniku.

Ova porodična firma je 100% privatno vlasništvo, a osnivač i vlasnik je gospodin Haseljić Hajrudin. Početkom 1997. godine otvorena je klaonica koja sa postojećom preradom čini jedinstvenu cjelinu.